Uitreiking nieuwe btw-identificatienummers gestart

Sinds 10 oktober jl. stuurt de Belastingdienst eenmanszaken het nieuwe btw-identificatienummer (het btw-id) dat vanaf 1 januari 2020 geldig is. Het is een persoonlijk, uniek nummer dat net als het huidige nummer bestaat uit: NL – negen cijfers – B – twee cijfers. Dit nummer vervangt het bestaande btw-identificatienummer, maar dan zonder dat daarin het burgerservicenummer (BSN) is verwerkt. Daardoor is het nieuwe id-nummer minder gevoelig voor identiteitsfraude. Het nieuwe btw-id dient u met ingang van 1 januari 2020 te gebruiken voor alle contacten met klanten en leveranciers.

Tip

Zorg ervoor dat u uw facturen, website en andere communicatiemiddelen tijdig aanpast en geef dit nummer aan ons door.

Handel in de EU

Drijft u ook handel in de Europese Unie? In dat geval is het nieuwe identificatienummer vanaf 1 januari 2020 te verifiëren in het uitwisselingssysteem voor btw-informatie (VIES). Dit is met name van belang voor de btw-teruggaaf uit andere EU-lidstaten.

Voor de btw-teruggaaf uit andere EU-landen blijft u inloggen met de huidige gebruikersnaam op het portaal op belastingdienst.nl/eubtw. Dit is het omzetbelastingnummer met daarvoor ‘NL’. De Belastingdienst geeft het nieuwe btw-id door aan de EU-belastingdiensten, waarbij jouw cliënten verzoeken om btw-teruggaaf.