Loket open voor subsidie emissieloze bestel- en bedrijfsauto

Ondernemers kunnen sinds 10 januari jl. weer subsidie aanvragen bij de RVO voor hun investeringen in nieuwe emissieloze bestel- of bedrijfsauto’s via de Subsidieregeling Emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA). De subsidie bedraagt 10% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10% van de verkoopprijs uit de overeenkomst zonder btw (voertuigcategorie N2 tot en met een gewicht van 4.250 kg). Als u een kleine ondernemer of een non-profitinstelling bent, dan is de subsidie 12%. De netto catalogusprijs (N1) of de verkoopprijs (N2) moet minimaal € 20.000 zijn. Het subsidiebedrag is gemaximeerd op € 5.000 per bedrijfs- of bestelauto.

De subsidie kan worden aangevraagd als de nieuwe bedrijfsauto nog niet is gekocht. De ondernemer moet wel in het bezit zijn van een niet-bindende koop- of leaseovereenkomst. Vervolgens krijgt hij/zij van de RVO een brief, waarin staat dat de subsidie wordt verleend (de ‘verleningsbeschikking’). Daarna moet de bedrijfsauto binnen zeven maanden aan de ondernemer worden geleverd. Nadat de bedrijfsauto is geleverd en op kenteken staat, doe de ondernemer bij de RVO de aanvraag voor uitbetaling van de subsidie.

Verplichtingen
De bedrijfsauto moet onafgebroken 3 jaar op naam van de ondernemer (als subsidieontvanger) staan. De RDW controleert dit periodiek. Adviseer de ondernemer daarom om de koop- of financial leaseovereenkomst goed te bewaren tot 3 jaar na de datum van de tenaamstelling van de bedrijfsauto. Verkoopt de ondernemer de bedrijfsauto binnen de 3-jaarstermijn? Dan moet hij/zij dit bij de RVO melden en (mogelijk) een deel van de subsidie terugbetalen.

Ook MIA
De ondernemer komt mogelijk ook in aanmerking voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor de aanschaf van nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s. Dat is het geval als hij/zij investeert in een elektrisch aangedreven voertuig dat op de Milieulijst staat. Zodra de overeenkomst definitief is gemaakt, vraag de ondernemer de MIA binnen 3 maanden aan. De MIA komt niet in mindering op het subsidiebedrag. Maar let op; de subsidie vermindert wel de grondslag voor de MIA.

Tip
Ook voor een oplaadpunt kunt u MIA claimen