Fiscus keert 445 miljoen niet betaalde kindgebonden budget alsnog uit

250.000 tot 300.000 ouders krijgen eenmalig een zak geld van de Belastingdienst. Per gezin kan dit oplopen tot soms wel enkele duizenden euro’s. Het gaat om ten onrechte niet uitgekeerde toeslagen voor gezinnen met kinderen onder een bepaalde inkomensgrens. Dat schrijft NRC.

Fout in systeem

De toeslag is afhankelijk van de inkomenssituatie en wordt stopgezet als het totaal inkomen boven een bepaalde grens uitkomt. Wanneer door omstandigheden de situatie weer verandert, en het recht op toeslag opnieuw ontstaat, moet deze automatisch weer worden verstrekt. Door een fout in het systeem is dit niet gebeurd.

Hersteloperatie

Hierdoor zijn grote aantallen ouders per jaar een bedrag van tussen de 600 en 1.000 euro misgelopen. Deze fout wordt over de periode 2013 tot 2017 hersteld. In totaal kost deze hersteloperatie eenmalig 375-445 miljoen euro.

Fout al sinds 2008

De Wet op het kindgebonden budget dateert uit 2008 en de fout zit er al vanaf het begin in. Toch worden alleen niet uitgekeerde bedragen vanaf 2013 alsnog betaald. Het kabinet volgt hierbij rechtspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Bron: NRC en Nextens